2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Lygiaplaukiai retriveriai

Retriverių šeimą sudaro 6 veislės. Populiariausi yra Labradoro ir auksaspalviai retriveriai, tačiau lygiaplaukiai retriveriai taip pat nestokoja gerbėjų, Didžiojoje Britanijoje gana ilgai jie buvo vieni iš populiariausių medžioklinių šunų…

Trumpai apie kilmę

Lygiaplaukių retriverių gimtine laikoma Didžioji Britanija, kur ši šunų veislė galutinai susiformavo. Tačiau manoma, kad jiems pradžią davė šv. Džonso šunys, atkeliavę į Anglijos uostus iš Šiaurės Amerikos. Darbštūs ir ištvermingi atvykėliai buvo kryžminami su vietos seteriais, vėliau ir su koliais.

Iš pradžių juos laikė ir veisė girininkai, bet jau tada darbinės šių šunų savybės (surasti ir saugiai atnešti medžiotojui laimikį), taikus charakteris, klusnumas, ištikimybė ir prieraišumas garantavo, kad veislė ne tik sustiprės, bet ir pasklis po pasaulį. 

1860 m. Anglijoje lygiaplaukiai retriveriai buvo pirmąkart pademonstruoti šunų parodoje, o dar po 55 metų buvo išskirti iš retriverių šeimos kaip savarankiška šunų veislė. Šiai veislei daug nusipelnė britų kinologas R. Brailsfordas.

Lygiaplaukiai retriveriai yra greičiausi iš visų retriverių. Jie puikiai plaukia, gali nardyti, greit suranda ir atneša aportą (įgimti paukštšunio instinktai). 
Tačiau svarbiausia, kad jie yra patikimi šeimos šunys, žmogaus kompanionai. Jie gali dirbti kaip terapiniai šunys arba aklųjų vedliai, dalyvauti Agility varžybose, šunų grožio konkursuose. Be abejo, ir šiandien jie yra puikūs paukščių „aportuotojai“ medžioklėje.

Lygiaplaukių retriverių kailio spalva dažniausiai juoda, bet galima ir vadinamoji kepenų spalva (rudai raudona), pasitaiko ir geltonos spalvos šunų, bet tokia spalva laikoma šios veislės broku.

Kalyčių ūgis ties ketera yra 56,5-59 cm, svoris 25-32 kg. Patinų – 59-61,5 cm, svoris – 27-36 kg, – taip teigia 2009 metais FCI atnaujintas šios veislės standartas (VIII gr., Nr. 121).   

Lygiaplaukiai retriveriai Lietuvoje

Pirmąjį lygiaplaukį retriverį prieš aštuonerius metus į Lietuvą atsivežė „Oskaro” veislyno savininkė vilnietė Sigita Pileckytė. Tai buvo garsaus Švedijos „Moonstruck” veislyno kalytė Moonstruck Lovely To Look At. Šios kalytės tėvas Moonstruck Daredevil – daugkartinis parodų nugalėtojas, Cruft’s parodos prizininkas.

Pirmųjų lygiaplaukių retriverių vados Lietuvoje teko šiek tiek palaukti, nes ši veislė vėlai subręsta, rekomenduojama kergti kalytes maždaug 2,5-3 metų.
Paskui iš Danijos „Starworkers” veislyno į mūsų kraštą atkeliavo dar viena perspektyvi kalytė Starworker Heart and Soul. Šios kalytės tėvai – daugkartiniai parodų nugalėtojai ir kelių šalių čempionai: Almanza I Hate Monday ir Moonstruck Jelly Baby. Naujoji atvykėlė Starworker Heart and Soul apsigyveno Jurbarke,  „Nemuno” veislyne (sav. Gitana ir Aidas Sabaliauskai).

Pirmoji lygiaplaukių retriverių vada (4 patinėliai ir kalytė) gimė 2007-ųjų pavasarį „Oskaro” veislyne. Veisėja S. Pileckytė kergimui parinko puikų lygiaplaukį retriverį iš Norvegijos, Almanza Far & Flyg. Šis patinas yra 2002-2006 m. Norvegijoje daugiausiai titulų laimėjęs lygiaplaukis retriveris, 2006 m. Pasaulio čempionas, Cruft’s‘2007 iškovojęs geriausio veislės atstovo titulą bei tapęs medžioklinių šunų grupės nugalėtoju.

Vėliau „Mega Oskaro” veislyne buvo sulaukta vados nuo Moonstruck Lovely To Look At ir patino iš Švedijos Toffedreams Scuff and Puff.

Pastaruoju metu veisėja S.Pileckytė-Norbutienė sėkmingai dalyvauja šunų parodose jau su savo išveistu patinu Get Smart Mega Oskaras bei kt. lygiaplaukiais retriveriais.

Veisti lygiaplaukius retriverius ėmėsi ir „Nemuno“ veislynas. 2007 m. rugpjūčio mėn. šio  veislyno kalytė Starworkers Heart and Soul atsivedė 5 patinėlius ir 4 kalytes nuo Flat Garden’s Arthur XII. Veisėjai pasirinko perspektyvų patiną, kilusį iš Norvegijos, gyvenantį Suomijoje. Tai puikaus sudėjimo, gero charakterio ir stiprių darbinių savybių šuo. Iš šios vados parodose puikiai pasirodo Brendis Nemunas, Brixia Nemunas, Bagera Nemunas, o patinėlis Bruno Nemunas, gyvenantis Suomijoje, 2010 m. Pasaulinėje šunų parodoje darbinėje kl. laimėjo 2 vietą. 

Minėta kalytė 2010-ųjų pradžioje sulaukė dar vienos vados nuo patino Celtain Morning Fly iš Suomijos.

Lygiaplaukius retriverius pamėgo ir kiti mūsų krašto šunų gerbėjai. Štai vilniečiai Milda ir Aleksandras Žigilėjai, įsigiję lygiaplaukę retriverę METSÄVIRNAN KENTUCKIAN LILY, su ja ėmė dalyvauti ne tik šunų grožio konkursuose, bet ir lauko savybių varžybose. Lily 2010 m. Pasaulinėje šunų parodoje darbinėje kl. laimėjo pirmąją vietą, o rugsėjo mėn. Kijeve vykusiame Lauko bandymų čempionate (CACT) tapo absoliučia nugalėtoja.

Mūsų krašto lygiaplaukiai retriveriai, apgalvotai ir tinkamai veisiami, išsaugo ir perduoda geriausias šios veislės šunų savybes palikuoniams, kurie savo išvaizda, charakteriu bei temperamentu vis labiau užkariauja šunų mylėtojų širdis.

Rengiant strp. naudotasi www.retriveriai.lt  medžiaga
Šunų veisėjų asm. nuotr.