2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Lietuvių dresuotojų debiutas IGP čempionate

Rugsėjo mėnesį Austrijos mieste Svechat įvyko vienas svarbiausių kinologijos renginių – FCI elitinių šunų dresūros pasaulio čempionatas (IGP), kuriame dalyvavo 167 vedliai iš 38 šalių, tarp jų ir keturi mūsų šalies dresuotojai.

 

Šis pasaulio čempionatas yra laikomas vienas prestižiškiausių dėl savo apimties ir sudėtingumo. Vedliai su savo augintiniais dalyvauja trijose rungtyse – pėdsekystės, bendrojo paklusnumo ir apsaugos. Visos rungtys reikalauja maksimalios motyvacijos, koncentracijos, puikiai išvystytų keturkojų instinktų, profesionalaus vedlio darbo ir aukščiausio lygio dresūros žinių.

Burtai lėmė, kad pėdsekystės rungtyje mūsų šalies atstovai dalyvavo visi tą pačią dieną. Oro sąlygos ir danga, kuria ėjo komandos ir šunys ieškojo paliktų daiktų, ko gero, buvo viena sudėtingiausių šio čempionato metu. Iš 40 porų, tą dieną  dalyvavusių rungtyje, tik 15 sugebėjo ją įveikti . Džiugu, kad tarp jų buvo ir mūsų šalies atstovai. Geriausiai pėdsekystėje pasirodė Karolis Grigaliūnas su belgų aviganiu Patu, jie surinko 88 balus.

Paklusnumo rungtyje, kur vertinamas komandos vedlys-šuo bendras darbas, šuns motyvacija, komandos tarpusavio darna ir tiksli elementų atlikimo technika,  geriausiai sekėsi Pauliui Kaupeliui, jis su savo belgų aviganiu Cano surinko 91 balą iš 100 galimų, taip įkvėpdamas ir „užkraudamas“ gera emocija kitus komandos narius.

Ypač daug žiūrovų dėmesio sulaukia apsaugos rungtis, kuri yra laikoma viena azartiškiausių ir, žinoma, pačia sunkiausia. Joje reikalaujama didžiausia šuns emocija figūranto atžvilgiu, norint jį sulaikyti, ir vedlio kontrolė.

Skambant M. Mikutavičiaus dainai „Trys milijonai“ pirmasis į startą žengė K.Grigaliūnas. Jau po pirmos rungties (figūranto paieška) stadione susirinkę žiūrovai tolimesnį mūsų lietuvių komandos pasirodymą sekė palydėdami gausiomis ovacijomis ir emocingais šūksniais. Paskutinio pratimo metu atliekant figūranto užpuolimą iš didelio atstumo, kai šuo turi prabėgti daugiau nei pusę stadiono, visi susirinkę labai karštai palaikė mūsų komandą. Karolio augintinis „patiesė“ priešininką ant stadiono vejos, sulaukdamas garsių ovacijų ir sveikinimo šūksnių!

Surinkę 90 balų jie baigė savo pasirodymą pasaulio čempionate. Galutinėje įskaitoje K. Grigaliūnas su savo augintiniu Patu (Oke van het Dreiland) užėmė ypač aukštą 24 vietą. Nuostabus debiutas!

Pasirodžius stadione kitam mūsų šalies atstovui, Pauliui Kaupeliui su savo augintiniu Cano, stadione susirinkę žiūrovai tryško nekantrumu. Ši pora nenuvylė susirinkusių, pademonstruodami puikų ir gražų darbą. Paskelbus rezultatą – 96 balai, Švechat Austrijos stadionas suskambo garsiomis ovacijomis ir susižavėjimo šūksniais. Tai  vienas  geriausių pasirodymų šiame pasaulio čempionate.

Lietuvos komanda, kurią sudarė P. Kaupelis (komandos kapitonas), K. Grigaliūnas, M. Pakamorė ir A. Pekšys, pirmą kartą debiutavo tokio lygio varžybose, taip įrašydami Lietuvos vardą į pasaulinės kinologijos istorijos puslapius.

Mūsų komanda  išsiskyrė ne vien tik Lietuvos atributika puošta apranga, bet ir aistringu sirgalių palaikymu. Susumavus surinktus balus Lietuvos komanda IGP čempionate užėmė 13 vietą.

 

Informaciją pateikė LKD Darbinių šunų teisėjų ir dresuotojų kolegija

Maatwerk photo, EP photo.