2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

„Leteniūras“ šunims: prabanga ar būtinybė?

Šaltuoju metų laiku šunys rečiau būna lauke, mažiau juda, todėl jų nagai natūraliai nenusidilina.

 

Peraugę ir netrumpinti, jie riečiasi, trukdo patogiai remtis letenomis. Kartais net įauga į koją, ima spausti pirštų falangas, todėl šuo pradeda skėsti pirštus vėduokle. Dėl  nenatūralios letenų padėties šuo gali patempti sausgysles. Ilgi nagai už visko kliūva, lūžinėja, pakinta jų spalva.

Kodėl ir kaip prižiūrėti šunų nagus, paklausėme šunų priežiūros specialistės, šunų veisėjos ir kirpėjos Žydrės Pakalnytės. Ji rūpinasi ne tik veislinių šunelių priežiūra bei pristatymu parodose, bet taip pat bendradarbiauja su gyvūnų globos organizacijomis ir padeda beglobiams rasti naujus namus, maudo juos, kerpa, rūpinasi higiena.

Ar dažnai reikia šuniui trumpinti nagus?

Geriausia būtų kas 2-3 savaites arba bent jau kartą per mėnesį. Kai šuo stovi, jo nagai neturėtų liesti žemės ar kambario grindų.

Gal yra šunų, kurių nagai nusidilina natūraliai ir jų trumpinti nebereikia?

Yra, bet tai labai reti atvejai, ir tai priklauso ne tiek nuo šunų veislės, kiek nuo šuns aktyvumo, kokiu paviršiumi dažniau vedžiojamas, ar mėgsta rausti, kapstyti.

Ką atsakytumėt šunų šeimininkams, kurie sako: „Laksto kaimo šuniukai visą gyvenimą be jokių leteniūrų ir niekas jiems neatsitinka…“?

Pasakyčiau, kad jūs paprasčiausiai nematote ir nežinote, ar atsitiko tam šuniukui kažkas, ar ne (Šypsosi). Dauguma kaimo šunų bėgioja su įaugusiais arba užsirietusiais nagais, kai kurie net nusigraužia nagus. Jų tarpupirščiai būna ne tik iššutę, skausmingi, bet gana dažnai jau būna įsimetusios infekcijos ir kitos bėdos.

Jeigu nagai skilinėja – gal šunims, kaip žmonėms, trūksta B grupės vitaminų ar dar kažko?

Priežasčių, kodėl skilinėja nagai, yra daug. Tai gali būti ir dėl vitaminų trūkumo, tokiu atveju reikėtų pasitarti su veterinarijos specialistais. Lūžinėja ir skilinėja nagai ir dėl to, kad jie paprasčiausiai per ilgi, kad danga, kur nuolat gyvena ar juda šuo, yra netinkama.

Ne pirmus metus gyvūnų mylėtojų šventėje prie sostinės Baltojo tilto nemokamai darote šuniukams „leteniūrą“, konsultuojate gyvūnų mylėtojus. Kaip vertinate tokias šventes kaip ši – Pasaulinės gyvūnų globos dienos minėjimas, kurį spalio 6 d. organizuoja Lietuvos kinologų draugija?

Džiaugiuosi, kad tokie renginiai vyksta, kad žmonės rūpinasi gyvūnų gerove. Gyvūnų mylėtojų susibūrimų, neformalaus bendravimo reikėtų dar daugiau! Juose žmonės gauna įvairios informacijos apie gyvūnų mitybą, priežiūrą, auklėjimą. Aš asmeniškai po kiekvieno tokio renginio „pasikraunu“ gerų emocijų, džiaugiuosi, kad kažkam galiu padėti, kad kažkam reikia mano patirties. Tokie renginiai atspindi besikeičiantį požiūrį į šunis, parodo žmonių atsakingumą, gyvūnų ir žmonių vienybę.

Sabinos Sadauskaitės ir Žydrės Pakalnytės nuotr.