2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Varžėsi geriausi jaunieji vedliai

Pirmąjį rugsėjo savaitgalį Vilniuje įvyko pirmasis Baltijos šalių jaunųjų vedlių čempionatas.

 

Jaunieji vedliai – tai šunų mylėtojai, būsimieji šunų augintojai, veisėjai, profesionalūs kinologai, atsakingai gyvūnų gerove besirūpinantys piliečiai. Jaunųjų vedlių užsiėmimuose vaikai randa bendraminčių, nuolatos yra skatinami tobulėti, mokosi rūpintis augintiniais, dirbti komandoje, būti atsakingi.

Įgiję žinių bei patirties, vedliai dalyvauja šunų parodose rengiamuose jaunųjų vedlių konkursuose, prisideda prie Lietuvos jaunųjų vedlių klubo veiklos. Patys darbščiausi, gabiausi ir daugiausiai pasiekę vedliai kasmet yra apdovanojami, o trys geriausieji siunčiami atstovauti Lietuvai Pasaulinėje šunų parodoje, Europos šunų čempionate ir Cruft‘s.

Simboliškai pirmosios mokslo metų dienos išvakarėse jaunieji vedliai rinkosi pasisemti žinių, drauge pasidalinti savo sukaupta patirtimi ir praleisti laiką bendraminčių draugijoje.

Rugsėjo 2 d. pačioje Vilniaus širdyje, Vaidilos teatro didžiojoje salėje vyko pirmasis Baltijos jaunųjų vedlių čempionatas. Renginys pritraukė dalyvių ne tik iš Baltijos valstybių, bet ir iš Rusijos bei Šveicarijos. Šiam renginiui buvo pakviestas pasaulyje gerai žinomas profesionalus vedlys, veisėjas bei treneris, padedantis vedliams siekti puikių rezultatų parodose, Thomas Wastiaux iš Belgijos.

Konkurso atidarymo ceremonijoje sveikinimo žodį tarė Vilniaus miesto vicemeras Gintautas Paluckas, atvykęs su visa šeima ir augintiniu, portugalų vandens šunimi Bondu.

Staigmena šventės dalyviams ir pramoginė šventės atidarymo dalis buvo patikėta Mantui Wizard, kuris ne pirmą kartą dalyvauja Jaunųjų vedlių renginiuose. Pats Mantas žavėjosi išauklėtais šunimis, jų įvairove ir domėjosi veislių ypatumais.

Renginio svečiai – Valstybės sienos apsaugos atstovai papasakojo, koks yra svarbus šuo tarnyboje. „Jie yra nepakeičiami, nes turi unikalią uoslę ir atlieka paieškos darbus ten, kur žmogus būtų bejėgis“, – sakė kinologė Daina Malickienė. Pasienio kinologai pademonstravo, kaip šuo yra mokomas ieškoti įvairių daiktų, dingusių žmonių.

Po gražios atidarymo ceremonijos prasidėjo Baltijos jaunųjų vedlių čempionatas, kuriam teisėjavo ilgametę patirtį turintis vedlys Thomas Wastiaux.

Dirbti su šunimis T. Wastiaux pradėjo nuo 12 metų, kurį laiką dalyvavo jaunųjų vedlių konkursuose. Jau beveik 20 m. yra profesionalus vedlys, daugiausiai patirties įgijęs Italijoje dirbdamas su geriausiais Europos šunimis. Jo treniruoti ir parodose pristatyti šunys pelnė daugelį laimėjimų, užėmė aukščiausias prizines vietas Best In Group ir Best In Show konkursuose. Šiuo metu T.Wastiaux parodose rodo tik savo šunis (seterius, vipetus bei faraonų šunį), tačiau retkarčiais savo laiką skiria, kaip pats sako, ypatingiems šunims, dėl kurių ima greičiau plakti širdis… Dabar jo didžiausias pomėgis – jaunieji vedliai, jiems jis suteikia galimybę tobulėti ir savo šunų veislyne.

Po konkurso teisėjas džiaugėsi iškilminga, jaukia, draugiška atmosfera, stebėjosi itin aukšto lygio Lietuvos jaunaisiais vedliais, jų profesionalumu ir žiniomis, linkėjo visiems sėkmės ateities konkursuose ir net neabejojo, kad kitais metais šis čempionatas bus ypatingai populiarus.

Po čempionato vedliai dalyvavo T.Wastiaux seminare, kurio metu atkreipė dėmesį į vedlio ir šuns bendravimą, šuns gerovę parodose ir kasdien, etikos taisyklių laikymąsi konkursuose ir už jų ribų. Kalbėjo ir kitomis aktualiomis temomis, kurios gali padėti jauniesiems vedliams gilinti žinias ir ugdyti atsakomybės jausmą. Kiekvienas vedlys galėjo užduoti klausimus ir diskutuoti, kaip geriausiai pristatyti savo šunį.

Tėveliai ir renginio svečiai džiaugėsi iškilmėmis, išskirtiniu dėmesiu jauniesiems vedliams, o svečiai iš užsienio pažadėjo sugrįžti ir kitais metais.

Čempionato nugalėtojai

Jaunesnioji grupė: 1. Kotryna Žeimytė. 2. Dominyka Baranauskytė. 3. Bernadeta Šidla.

Vidurinioji grupė: 1.  Viktorija Dzengo. 2. Austėja Šulcaitė. 3. Medeinė Kildunavičiūtė. 4. Chris-Rico Lang. 5. Vakarė Jurkuvėnaitė.

Vyresnioji grupė: 1. Miglė Kazėnaitė. 2. Gintvilė Rutkutė. 3. Aistė Andrulevičiūtė. 4. Alina Viršičiūtė. 5. Anastasia Kotova.

Profesionalų grupė: 1. Evelina Petko. 2. Karolina Mikulskytė. 3. Laura Hitz. 4. Külli Ragel.

Čempionato finalas: 1. M. Kazėnaitė. 2. V. Dzengo. 3. K. Žeimytė.

Jaunųjų vedlių klubas

Sauliaus Jermolajevo nuotr.