2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Marijampolėje išleista pirmoji atsakingų šeimininkų laida

Balandžio 17 d. marijampoliečiai rinkosi į ketvirtąją „Atsakingo šeimininko akademijos paskaitą“.

 

Dar tik ruošiantis pradėti paskaitą pasipylė klausimai apie šuns socializaciją, elgseną.

Šunų dresūros mokyklos „Komanda“ dresuotojai Daiva ir Rolandas, tik peržengę Marijampolės savivaldybės salės slenkstį, atsakinėjo į užduotus klausimus.

Pirmieji atėję į paskaitą dalijosi savo patirtimi ir vis nedrąsiai klausinėjo, ar gerai elgiasi su savo augintiniais, ar tinkamai juos socializuoja.

Viena klausytojų, vos prasidėjus diskusijai, atsiduso: „Tik dabar supratau, kad viską dariau negerai…“

Ši paskaita visiems akademijos klausytojams buvo ypač įdomi ir reikalinga, klausimai liejosi po kiekvieno veiksmo pristatymo, virė diskusijos. Šuns socializacijos temą labai paįvairino „Komandos“ augintinė, belgų aviganė Bekė, kuri tapo mokomąja, „vaizdine“ priemone.

Atsakingi šunų šeimininkai stebėjosi, kaip šuo visas dvi valandas ramiai prabuvo patalpoje pilnoje žmonių, kaip stipriai „laikė kontaktą“ su savo šeimininke Daiva.

Bekės netrikdė nei plojimai, nei garsūs ir žaismingi Rolando pamokymai. Pasibaigus paskaitai, „studentai“ vis dar uždavinėjo klausimus – paskaita buvo ypač aktuali ir įdomi.

Balandžio 24-osios paskaita prasidėjo nuo sveikinimų. Šunų dresūros mokyklos „Komanda“ vadovas Liutauras Sinkevičius pasveikino visus su Šuns diena: „Tikiu ir žinau, kad šioje salėje susirinkę atsakingi šeimininkai, kurie augina arba ruošiasi įsigyti šunį. Džiugu, kad mes visi kuriame atsakingą bendruomenę, kad domimės kinologiniu švietimu, kad mums ne vis vien, kaip ir kokie auga mūsų šunys ir šuneliai. Mes kuriame tą bendruomenę, kuri padeda suvokti, kad atsakingas šeimininkas ir jo šuo yra ne grėsmė, o saugi, gyvūnus mylinčios šalies dalis.“

Paskutinės paskaitos tema buvo „Gyvūnų gerovė. Įstatymai ir taisyklės“ (lektoriai –  Marijampolės savivaldybės Aplinkotvarkos ir infrastruktūros skyriaus vedėjas Mindaugas Lelešius bei Marijampolės gyvūnų globėjų asociacijos savanorė Nerija Šeimienė).

Buvo pristatyti savivaldybės darbai ir šunų mylėtojams svarbūs planai, papasakota apie mieste įrengtas šunų vedžiojimo aikšteles. Svarstoma įrengti didelę aptvertą teritoriją, skirtą šunims vedžioti.

Savivaldybės atstovas paminėjo keletą aspektų dėl gyvūnų laikymo, aptarė taisykles.

Klausytojai įsitraukė į diskusijas dėl geresnių sąlygų kūrimo jų augintiniams mieste. Visi draugiškai sutarė, jog teiks savo pasiūlymus savivaldybei ir stengsis dalyvauti kuriant šunų gerovę mieste. M.Lelešius paragino teikti pasiūlymus, kad savivaldybė galėtų kryptingai skirti lėšas, organizuoti darbus.

Marijampolės gyvūnų mylėtojų asociacijos savanorė N. Šeimienė pristatė organizaciją, jos vykdomus darbus, kalbėjo apie savanorystę.

Po to įvyko iškilminga AŠA baigimo pažymėjimų teikimo ceremonija.

Šunų dresūros mokyklos „Komanda“ vadovas Liutauras juokavo, kad pažymėjimai įteikiami akademijos klausytojams, kurie išlaikė egzaminą, o jis tebuvo vienas – kantrybės egzaminas.

Viskas, kas turi pradžią, turi ir pabaigą… Ne išimtis ir „Atsakingo šeimininko akademija“. Pirmas paskaitų ciklas baigėsi. Koks jis buvo? Sprendžiant iš klausytojų gausos, iš užduotų klausimų gausybės, iš šypsenų – akademija pavyko!

Pavyko, nes atsisveikindami dalyviai klausė: „Ar dar vyks akademija mūsų mieste? Mes galėsime pakartoti kursą? Ne todėl, kad buvome nepažangūs, o todėl, kad labai patiko. Mums tikrai to trūko!“

Šie žodžiai skatina nesustoti ir tęsti pradėtus darbus. Todėl sakome: iki kitų susitikimų!

Informacija ir nuotr. – Šunų dresūros mokykla „Komanda“