2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Anglų springerspanielis

Tai vidutinio ūgio, nuolat vizginantis uodegą, linksmas ir energingas šuo. Praeivių akį jis dažnai patraukia ir sulaukia dėmesio dėl savo išskirtinės išvaizdos ir trykštančios energijos.

 

Nors visame pasaulyje anglų springerspanieliai yra gerai žinomi ir labai mėgstami, tačiau Lietuvoje kol kas dar retokai sutinkami ir laikomi viena rečiausių spanielių veislių. Koks jis, anglų springerspanielis?

Springerspanielių istorija

Yra daug dalykų, kuriuos turėtų žinoti visi besidomintys ar planuojantys įsigyti šios veislės šunį, tačiau iš pradžių – šiek tiek springerspanielių istorijos.

Spanieliai, atrodantys taip, kaip šių dienų anglų springerspanieliai, pradėti vaizduoti XVI – XVII a. meno kūriniuose. Prieš atsirandant ginklams, spanieliai buvo naudojami išbaidyti paukščius
ar mažesnius žvėrelius iš pelkių ir pievų į atvirus laukus, kad vėliau juos galėtų pagauti medžiotojo sakalas.

Vėliau, XVII amžiuje, kai šaunamieji ginklai buvo išrasti, spanieliai įrodė esą labai geri pagalbininkai, puikiai nusimanantys, kaip išbaidyti paukščius iš aukštos žolės.

XIX – XX amžiaus pradžioje Anglijoje šuniukai iš tos pačios vados buvo klasifikuojami pagal savybes, kurias galima panaudoti medžioklėje. Todėl mažesni šuniukai buvo skirti gaudyti slankas (tilvikų šeimos paukštis) ir vadinami kokerspanieliais, o didesnieji – paukščiams išbaidyti ir vadinami springeriais. Ir tik vėliau, XIX a. pabaigoje, springeriai ir kokerspanieliai buvo atskirti į dvi atskiras veisles.

Visada šalia žmogaus

Springerspanieliai yra be galo ištvermingi paukštšuniai ir geriausiai jaučiasi daug bėgiodami, nesvarbu, ar pelkėse, baidydami paukščius, ar parke, atnešdami kamuoliukus savo šeimininkui.

Jiems itin svarbu „išsikrauti“ tiek fiziškai, tiek protiškai. Tad jei ieškote kompaniono ilgiems žygiams ar pasivaikščiojimams po miškus, ši veislė
jums tinka puikiausiai. Springeriai yra idealūs sportiškiems žmonėms, bet tinka ir sėslesnį gyvenimą mėgstantiems – su išlyga, kad per dieną bent valandą turės galimybę laisvai palakstyti.

Viena iš springerio savybių – būti kuo arčiau žmogaus, todėl, nusprendę įsigyti šios veislės šuniuką, turėsite susitaikyti su mintimi, kad daugiau nei minutės neliksite vienas. Jūs įsigysite „šešėlį“, nuolat sekiosiantį iš paskos!
Ir nesvarbu, ar eisite ilgesniam laikui į dušą, ar tik surinkti skalbinių, springeris visada bus šalia…

Šie šunys labai atsidavę savo šeimai ir nori dalyvauti visuose įvykiuose – nuo rytinio kavos puodelio iki vakarinio poilsio žiūrint mėgstamą televizijos laidą. Todėl, jeigu nusprendėte priimti šios veislės šunį į savo namus, pasiruoškite „praplatinti“ lovą bei padaryti daugiau vietos virtuvėje, kad jūsų numylėtinis patogiai įsitaisytų, kol jūs gaminsite valgį…

Springeriai su malonumu gali ilgai dūkti su vaikais kieme, su šeimininku keliauti iki parduotuvės, susirangyti šalia šeimininkės ant sofos, tačiau iš šeimos jie išsirenka tik vieną (!) žmogų, kuriam būna labiausiai atsidavę ir prisirišę.

Elgesio ir charakterio ypatumai

Springerspanieliai yra itin smalsūs ir sumanūs šunys, su jais niekada neliūdna. Tačiau nuo pat mažens reikia šuniuką socializuoti ir mokyti pagrindinių komandų, nes vėliau gali kilti nepageidaujamų elgesio problemų – mielas meškutis taps nevaldomu „troliu“, siaubiančiu išpuoselėtus namus.

Todėl patartina įsigyti patvarų narvą, kad mažylis turėtų savo saugią vietą. Springerspanieliai noriai mokosi ir dirba su savo šeimininku, tačiau reikėtų nepamiršti, kad mažylį reikia mokyti ne jėga, o motyvuojant, užmezgus artimą ryšį su augintiniu. Tik tokiu atveju pasieksite geriausių rezultatų.

Iš prigimties anglų springerspanieliai nėra agresyvūs, todėl, jei ieškote namų sargo, tęskite paieškas tarp kitų šunų veislių.

Kita vertus, išgirdęs neįprastą garsą, „springis“ savo šeimininkui būtinai praneš, o nelauktus svečius apuostęs, išbučiavęs ir patikrinęs rankines, praleis į vidų.

Su kitais naminiais gyvūnėliais jie sutaria gerai, tačiau gero elgesio taisyklių reikia pratinti nuo mažumės.

Kaip ir kiekvienas šuo, springerspanielis „išmokys“ jus susidėti daiktus į savo vietas, tačiau nepamirškite slėpti maisto: jei vakare paliksite ant stalo iškeptą pyragą, ryte nebūtinai jį rasite toje pačioje vietoje. Tai namų „sanitarai“, nesiskundžiantys geru apetitu, todėl ilgainiui priprasite, kad ant žemės nukritusios duonos riekelės pakelti nebereikia…

Universalūs pagalbininkai

Springerspanieliai yra universalūs šunys. Jų instinktai stiprūs, todėl norintys dalyvauti medžioklėje ar lauko bandymuose drąsiai gali rinktis šią šunų veislę.

Jie vertinami ir kaip tarnybiniai šunys, nes gerai išlavinta uoslė padeda užuosti įvairias medžiagas. JAV kariai, Irake ieškodami minų ir sprogmenų, sėkmingai naudojo springerspanielius.

Kaip tarnybinius šunis juos galimi sutikti ir užsienio oro uostuose.

 

Justina Vaitkevičiūtė

J.Vaitkevičiūtės ir ESSLietuva nuotr.

https://www.facebook.com/ESSLietuva/

Reportažas apie anglų springerspanielius – laidoje „Mūsų gyvūnai“:
http://www.lrt.lt/mediateka/irasas/134940/musu_gyvunai#wowzaplaystart=0&wowzaplayduration=1530000

 


Springerspanielių sveikata

Vidutinė anglų springerspanielių gyvenimo trukmė yra 12 metų.

Tai pakankamai geros sveikatos, aktyvūs šunys, tačiau, rinkdamiesi šios veislės augintinį, būtinai atkreipkite dėmesį į šuniuko tėvų sveikatą.

LKD išduoda kilmės dokumentus tik tiems šuniukams, kurių tėvams yra atlikti privalomieji sveikatos tyrimai ir jų rezultatai yra priimtini veisimui.

Taip pat jeigu laikomasi minimalių privalomų veisimo reikalavimų, kurie įvesti dėl šių šunų sveikatos ir gerovės:

•    Kalytės gali būti kergiamos nuo 18 mėn., patinai – nuo 12 mėn. amžiaus.
•    Pirmo šuniavimosi metu kalė negali būti vyresnė nei 7 metų.
•    Kitą kartą kalę galima kergti po šuniukų gimimo praėjus mažiausiai 8 mėnesiams.
•    Abiem šuniukų tėvams ne anksčiau kaip 12 mėn. amžiaus turi būti atlikti klubo sąnario displazijos tyrimai. Leidžiama veisti šunis su A, B ir C laipsnio įvertinimais, bet jeigu bent vieno šuns iš poros laipsnis C, kitas turi turėti A arba B laipsnį.
•    Abiem šuniukų tėvams kas dvejus metus turi būti atliekami akių tyrimai. Draudžiama veisti šunis, kuriems diagnozuota progresuojanti tinklainės atrofija.

Šuniukų tėvai privalo sudalyvauti bent dviejose parodose. Kalės turi gauti ne mažesnius įvertinimus negu „labai gerai“, patinai – ne mažesnius negu „puikiai“.

Anglų springerspanieliai yra diskvalifikuojami šunų parodose ir negauna įvertinimų, jeigu yra agresyvūs arba pernelyg baikštūs, turi akivaizdžių fizinių arba elgsenos sutrikimų. Atkreipiame dėmesį, kad šunys bei kalės gali būti veisiami ir nedalyvavę parodose, jeigu jie turi dviejų LKD teisėjų atliktą veislės apžiūrą su išvada, kad šuo ar kalė tinka veisimui.

Taigi rinkdamiesi šuniuką su kilmės dokumentais, galite būti tikri, kad augintinis tiek savo išvaizda, tiek charakteriu atitiks keliamus veislei reikalavimus, o veisėjai pasirūpino, kad jis būtų išveistas tinkamomis sąlygomis, užtikrinančiomis gyvūnų gerovę.

Kuo kruopščiau rinksitės augintinį, tuo ilgaamžiškesnio draugo galite tikėtis, kurio sveikata nekels daug rūpesčių ir nereikalaus brangios veterinarijos gydytojų priežiūros.

Pateikiame informaciją apie anglų springerspanieliams pasitaikančius sveikatos sutrikimus ir patarimus, kaip apsaugoti savo augintinį.

Akių ligos. Kai kurios akių ligos anglų springerspanielių yra paveldimos, todėl rinkitės šuniuką, kurio abiem  tėvams reguliariai atliekami akių tyrimai ir yra žinomi jų rezultatai. Draudžiama veisti šunis, jeigu jiems diagnozuota progresuojanti tinklainės atrofija (PRA), tačiau taip pat reikėtų vengti veisti šunis su tinklainės displazija, katarakta, glaukoma. Yra duomenų, kad PRA ligos cord1 mutacija yra paplitusi net 38 proc. šios veislės šunų, todėl, siekiant išsiaiškinti kliniškai sveikus PRA nešiotojus ir išvengti dviejų nešiotojų veisimo (jų šuniukams gali išsivystyti liga), rekomenduojama papildomai atlikti DNR testą.

Ausų ligos. Kaip ir daugeliui šunų nulėpusiomis ausimis anglų springerspanielių ausys reikalauja atidesnės priežiūros – neleiskite jose kauptis nešvarumams ir drėgmei, nuolat apžiūrėkite, kad laiku pastebėtumėte pakitimus.

Klubo sąnario displazija. Tai skausmingas sąnario susirgimas, dėl kurio šunys ima šlubuoti. Kadangi paveldimumas turi reikšmės, rinkitės šuniuką, kurio abiem tėvams atliktas klubo sąnario tyrimas rentgeno aparatu.

Leidžiama veisti šunis, kuriems nustatytas klubo sąnario displazijos laipsnis yra A, B arba C (jeigu bent vieno šuns iš poros laipsnis C, kitas turi turėti A arba B laipsnį). Idealu, jeigu abiem tėvams nustatytas A displazijos laipsnis (nėra jokių šio susirgimo požymių). Šuniui bręstant neskirkite pernelyg didelių fizinių krūvių, šerkite kokybišku ėdalu, venkite antsvorio.

Pieno liaukos navikai. Nustatyta, kad beveik trečdalis anglų springerspanielių kalių per 10 metų laikotarpį gali susirgti pieno liaukų naviku. Šie navikai atsiranda vidutiniškai 7 metų kalėms ir dažniausia būna gerybiniai. Siekiant sumažinti šio susirgimo riziką, neveisiamas kales rekomenduojama sterilizuoti iki 2 metų amžiaus (kuo anksčiau, tuo prevencija dėl pieno liaukų navikų efektyvesnė).

Autoimuninis lėtinis hepatitas. Kol kas didesnis anglų springerspanielių sergamumas šia liga nustatytas tik Jungtinėje Karalystėje, o mokslinių duomenų iš kitų šalių nėra. Nors ši liga būdinga vyresnio amžiaus šunims, anglų springerspanieliai ja suserga vidutiniškai 3,5–5 metų amžiaus.

Taip pat pastebėta, kad susirgimas yra sunkesnės formos nei kitų veislių šunims, todėl nuo pirmųjų požymių atsiradimo šunys vidutiniškai išgyvena tik apie pusę metų. Kalės suserga 3 kartus dažniau už patinus. Pagrindiniai klinikiniai ligos požymiai: mieguistumas, sumažėjęs apetitas, maždaug pusei šunų krenta svoris, atsiranda vėmimas, o trečdalis šunų viduriuoja ir laka daugiau vandens.

Retos paveldimosios ligos. Veisėjai šuniukų tėvams prieš veisimą gali savo nuožiūra atlikti DNR tyrimus retų paveldimųjų ligų atžvilgiu (fukosidozė, fosfofruktokinazės trūkumas, degeneracinė mielopatija, paveldima nefropatija, su X chromosoma susijęs drebulys) ir informuoti jus apie jų rezultatus.

Būkite dėmesingi, jeigu jaunas šuo turi neurologinių sutrikimų (elgsenos pokyčiai, regos susilpnėjimas, sutrikusi pusiausvyra), energijos trūkumas, silpnumas, tamsesnės nei įprasta spalvos šlapimas, diagnozuojama anemija arba sunkūs inkstų veiklos sutrikimai, arba vyresnio amžiaus šunis ištinka galūnių paralyžius – tai gali būti genetinės ligos, kurias patvirtinti arba atmesti galima atlikus DNR tyrimus.

Parengė Rūta Kudelytė

Informacijos šaltiniai:

BEXFIELD, N. H., et al. Breed, age and gender distribution of dogs with chronic hepatitis in the United Kingdom. The Veterinary Journal, 2012, 193.1: 124-128. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1090023311004734

BEXFIELD, N. H., et al. Chronic hepatitis in the English springer spaniel: clinical presentation, histological description and outcome. Veterinary Record, 2011, 169.16: 415-415. http://veterinaryrecord.bmj.com/content/169/16/415.long

EGENVALL, Agneta, et al. Incidence of and survival after mammary tumors in a population of over 80,000 insured female dogs in Sweden from 1995 to 2002. Preventive veterinary medicine, 2005, 69.1: 109-127. https://www.researchgate.net/profile/Ake_Hedhammar/publication/7842835_Incidence_of_and_survival_after_mammary_tumours_in_apopulation_of_over_80000_insured_female_dogs_in_Sweden_from_1995-2002/links/02bfe50d60924abbef000000.pdf

English Springer Spaniel. Known Disorders in the Breed. Prieiga internetu: https://www.mydogdna.com/crm/index.html#en/breeds/519248a83cd390a052000169/english_springerspaniel/disorders

HÜLSMEYER, Velia-Isabel, et al. International Veterinary Epilepsy Task Force’s current understanding of idiopathic epilepsy of genetic or suspected genetic origin in purebred dogs. BMC veterinary research, 2015, 11.1: 1. http://bmcvetres.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12917-015-0463-0

NARFSTRÖM, Kristina, et al. Assessment of hereditary retinal degeneration in the English springer spaniel dog and disease relationship to an RPGRIP1 mutation. Stem cells international, 2012. http://downloads.hindawi.com/journals/sci/2012/685901.pdf

NOWEND, K. L., et al. Characterization of the genetic basis for autosomal recessive hereditary nephropathy in the English Springer Spaniel. Journal of Veterinary Internal Medicine, 2012, 26.2: 294-301. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1939-1676.2012.00888.x/full

Universities Federation for Animal Welfare. Genetic Welfare Problems of Companion Animals. English Springer Spaniel. http://www.ufaw.org.uk/dogs/english-springer-spaniel

ZENG, R., et al. Breed distribution of SOD1 alleles previously associated with canine degenerative myelopathy. Journal of Veterinary Internal Medicine, 2014, 28.2: 515-521. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jvim.12317/full