2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Šunų socializacija „Atsakingo šeimininko akademijoje“

Lapkričio 30 d. Vilniaus savivaldybėje buvo tęsiamas nemokamų paskaitų ciklas visuomenei „Atsakingo šeimininko akademija“.

Paskaitą apie šunų socializaciją skaitė šunų elgsenos specialistė vilnietė Vilma Jazukevičiūtė.

„Kiekvienas šuo vystosi tam tikrais raidos etapais, todėl labai svarbu augant šuniukui stebėti ir atkreipti dėmesį, kokia yra jo reakciją į aplinką ir žmones“, – dar paskaitos pradžioje pabrėžė V. Jazukevičiūtė.

Ji kalbėjo apie tai, kaip svarbu nuo mažų dienų šunį supažindinti su kuo įvairesne aplinka, kuo daugiau įvairesnių žmonių, kvapų, garsų. Taip pat svarbu nusistatyti taisykles, kuriomis vadovausies augindamas šunį, o šuo turi būti su jomis supažindintas ir įprasti tinkamai elgtis tiek namuose, tiek lauke ar mieste.

Paskaitos metu buvo akcentuoti du svarbūs dalykai: šeimininko atsakomybė prieš šunį ir pareigos bendruomenei.

Dažnai girdima frazė: „Nebijokite, mano šuo geras“ neturėtų tapti norma. Juk kiekvienas šuo – individas, skirtingai reaguojantis į kito žmogaus, šuns ar gyvūno veiksmus.

Lektorė pasidalino šuniukų socializacijos žurnalu, kuriame nurodyta, su kokiais aplinkos veiksniais turi būti supažindintas augintinis. Kaip žmonės, taip ir šunys „kalba“ savo kūnu ir perspėja mus, kada reikėtų šunį išvesti iš jį erzinančios aplinkos, išvengti nesuprantamos situacijos.

„Tik žinodami, ką šuo mums „sako“, galime suteikti jam komfortišką gyvenimą“, – sakė šunų elgsenos specialistė. Taigi, jeigu šeimininkai neauklėjo, nemokė šuns nuo mažumės ir šuo įgijo baimių bei tapo agresyvus, neklusnus, mokytis nevėlu, tačiau daug sunkiau.

Lektorės nuomone, įmanoma šunims taikyti reabilitaciją, daug bei tikslingai dirbant, pasiekti norimo rezultato.

„Kiekvienas šeimininkas pasirenka, kaip tai atlikti: ar bandyti augintinį skatinti, padrąsinti, ar tramdyti jėga. Tačiau nei vienas šuo, kuris buvo griežtai muštruojamas, netapo laimingu…  Šuo daro tai, kas veikia“, – pabrėžė lektorė. – Tačiau labai svarbu neleisti augintiniui savivaliauti“.

Paskaitos metu klausytojai buvo supažindinti ir su rusų mokslininko I.Pavlovo teorija – pastarasis buvo įsitikinęs, kad gyvūnų elgesį sąlygoja refleksai. Lektorė taip pat sutiko, jog svarbu šunims suformuoti tinkamus refleksus. Šuo bus toks, kokio nori šeimininkas, taigi kiekvienas mūsų veiksmas lemia būsimą augintinio elgseną.

Apibendrindama savo pasisakymą, ji teigė, jog visko pagrindas yra šuns ir šeimininko ryšys, tarpusavio supratimas: „Per 10-14 metų nutiks visko, nes mes – žmonės, o šunys – ne robotai, kuriuos paprasta perjungti… Todėl šunis turime ne auginti ar turėti, o motyvuoti! Ne priversti, o bendrauti! Ne laikyti interjero detale, o gyventi kartu kaip su savo šeimos nariais!“

Po paskaitos V.Jazukevičiūtė sakė: „Džiaugiuosi galėdama prisidėti prie šio projekto, nes laikausi nuomonės: pradėti reikia nuo savęs! Tik atsakingai augindami šunis ir gerbdami kitus visuomenės narius, sumažinsime įtampą tarp šunų augintojų ir tų, kurie jų nemėgsta“.

Projekto vadovė Augustė Daukšienė
Guoda Kavaliauskaitė