2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Reikalavimai šunų viešbučiams

Nuo 2016 m. lapkričio 1 d. įsigalios nauji reikalavimai gyvūnų augintinių viešbučiams.

 

Lietuvos gyventojams vis dažniau keliaujant po užsienio šalis, daugėja norinčių savo augintinius palikti gyvūnų viešbutyje ir vis daugiau lietuvių čia mato verslo galimybes. Tačiau tokia veikla galima užsiimti tik laikantis tam tikrų reikalavimų.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) primena, kad nuo š. m. lapkričio 1 d. įsigalioja Veterinarijos reikalavimai gyvūnų augintinių viešbučiams.

„Siekiant užtikrinti gyvūnų viešbučiuose laikomų augintinių gerovę, VMVT pirmą kartą nustatė specialiuosius reikalavimus šia veikla užsiimantiems asmenims. Tokiu teisiniu reguliavimu siekiama padėti išvengti paslaugas teikiančių ir jomis besinaudojančių asmenų ginčų, palengvinti iškylančių problemų sprendimą“, – teigė VMVT Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vedėjo pavaduotoja Rasa Sirutkaitytė.

Pasak R. Sirutkaitytės, reikalavimuose viešbučių savininkams ir asmenims, teikiantiems apgyvendinimo paslaugas, nurodyta, kaip turi būti įrengtos gyvūnų laikymo patalpos, teritorija, kaip laikyti, prižiūrėti gyvūnus, užtikrinti jų sveikatingumo sąlygas.

Pagal patvirtintą tvarką, prieš pradedant šią veiklą, verslininkai privalo gauti veterinarinio patvirtinimo numerius teritorinėse VMVT. Numeriai bus suteikiami tik inspektoriams įvertinus viešbučių ar kitų laikymo patalpų ir numatomos veiklos atitiktį teisės aktų reikalavimams.

R. Sirutkaitytė atkreipia dėmesį, kad vis dar pasitaiko atvejų, kai norintys pasipelnyti, neatsakingi asmenys verčiasi neteisėta veikla ir siūlo abejotino patikimumo gyvūnų apgyvendinimo paslaugas. Žmonės, patikintys savo augintinių priežiūrą tokiems asmenims, rizikuoja jų sveikata ir gali būti apgauti.

Gyvūnų savininkai, prieš palikdami savo augintinius, turėtų įsitikinti, kad teikiantis paslaugas asmuo turi žinių apie gyvūnų priežiūrą, o laikymo vieta veterinarų patvirtinta ir atitinka gyvūnų gerovės reikalavimus.

Anot R. Sirutkaitytės, dažnam gyvūnui vien aplinkos pakeitimas, ypač, kai šalia nėra šeimininkų, kelia stresą, dėl to jis gali sunegaluoti. Augintinis gali netekti apetito, būti apatiškas arba labai nervingas ir agresyvus, susižaloti. Be to, jeigu gyvūnai nevakcinuoti ir laikomi kartu su sergančiais, kyla užkrečiamųjų ligų rizika.

Informacijos šaltinis.

VMVT registruotų, veterinarijos reikalavimus atitinkančių gyvūnų augintinių viešbučių sąrašas.