2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Reprodukcija: dirbtinis kalių apvaisinimas

Šunų reprodukcija yra nepaprastai svarbi ne tik veterinarijos, bet ir kinologijos sritis. Veislinių šunų veisėjams aktualu, kad jų augintiniai sulauktų sveikų, perspektyvių palikuonių…

Vilnietė veterinarijos gydytoja Laura Udraitė: „Kadangi šunų  reprodukcija domiuosi ir užsiimu daug metų, per tą laiką  nusistovėjo gražūs santykiai su užsienio kolegomis. Visada džiaugiuosi galimybėmis aptarti su jais įdomesnius bei sudėtingesnius reprodukcijos atvejus man dirbant Lietuvoje, periodiškai  apsilankau jų klinikose pasisemti patirties.

Neseniai stažavausi vieno Vokietijos universiteto Smulkiųjų gyvūnų ginekologijos ir reprodukcijos katedros klinikoje. Dirbau  kalių dirbtinio  apvaisinimo bei patinų androloginio tyrimo srityje. Šioje klinikoje kas dieną dešimtims patinų imama sperma, vertinama jos kokybe, vėliau, pagal poreikius, ji naudojama šviežia, atvėsinta arba užšaldyta.

Pats dirbtinio apvaisinimo procesas trunka neilgai ir, stebint iš šalies, atrodo gan nesudėtingas. Tačiau taip yra tik tuomet, kai procedūrą atlieka įgudęs specialistas.

Svarbiausia dirbtinio apvaisinimo dalis – tinkamas kalės vaisingų dienų nustatymas ir tinkama jos priežiūra nėštumo metu. Apvaisinus kalę yra atliekami įvairūs tyrimai ankstyvam nėštumui nustatyti bei sekti nėštumo eigą. Savo veterinarijos centre turime modernų ultragarso aparatą, todėl jau 18-19  nėštumo dieną galime nustatyti, ar kalė šuninga. 

Taip pat labai svarbi reprodukcijos mokslo dalis – atsakyti į klausimus tais atvejais, kai kalei  nepavyksta pastoti, arba nėštumo metu išsivysto patologijų. Šias patologijas tiriame echoskopu, tam tikrų hormoninių, bakteriologinių ir kitų specialiųjų tyrimų pagalba. Viena dažniausių nepastojimo priežasčių – infekcinės ligos bei  kiaušidžių anomalijos.

Beje, Vokietijoje kalyčių apvaisinimas šaldyta sperma nėra labai populiarus, specialistai ši metodą taiko gana retai, kadangi  apvaisinimo šiuo metodu sėkmės procentas yra žemiausias. Dažniausiai apvaisinimui naudojama atvėsinta sperma. Šių dviejų metodų skirtumai – laikotarpis nuo spermos paėmimo iki apvaisinimo. Atvėsinta sperma išlieka gyvybinga iki 3-4 parų. Šio laikotarpio visiškai pakanka, kai spermos donoras ir apvaisinama kalė gyvena nedideliu atstumu vienas nuo kito, sakykime, Europoje.

Šaldyta sperma naudojama, kai donoras gyvena toliau, pavyzdžiui, JAV, Kanadoje, arba, kai norima paimtą spermą išsaugoti ilgiau, nei patinas bus veisiamas.

Dirbtinio apvaisinimo procesas prasideda gerokai anksčiau, nei kalės ruja, kurios metu ketinama kalę apvaisinti, todėl geriau į veisimo specialistą kreiptis ne tada, kai ruja jau prasidėjo ir vaisingos dienos čia pat, o šiek tiek anksčiau, dar iki numatomos rujos. Kalės lytinis ciklas gali skirtis nuo tipiško daugeliui kalių, pastoti gali sukliudyti įvairios patologijos, bakterinės infekcijos, todėl galimas kliūtis geriau nustatyti ir pašalinti iš anksto.

Kalytės vaisingos dienos trunka labai trumpai, todėl svarbu tinkamai pasirengti ją apvaisinti, kad nebūtų apmaudu dėl praleistos progos susilaukti savo augintinės palikuonių.

Patinų sperma imama mūsų klinikoje arba ją galima parsisiųsti iš užsienio“. 

ZooVeterinarijos centro TOTO nuotr.