2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Šunys tarnauja saugos tarnyboje

Susipažinkite: prieš jus Foksas ir Argo – saugos tarnybos „Mano sauga“ šunys, keturkojai „pareigūnai“, prižiūrintys tvarką Nemenčinės apylinkėse.

 

Sekti karštais pėdsakais – mėgstamiausias saugos tarnyboje dirbančių vokiečių aviganių užsiėmimas. O derinti darbą su malonumais juk pasiseka ne kiekvienam…

„Ginkluoti“ šunimis

Saugos tarnyba „Mano sauga“ kinologų paslaugas laiko savo išskirtinumu – tokių šunimis „ginkluotų“ tarnybų Lietuvoje tėra vienetai. Tarnybos poste Nemenčinėje dirba trys kinologai – Vaclav Radzevič, Aleksandr Vaškevič ir Darjuš Trifuckij bei jų vokiečių aviganiai Argo, Foxas ir Panda. Šie ypatingą dresūros kursą praėję šunys savo vedlių klauso be išlygų, tad saugos darbuotojai žino – šunimis visada galima pasitikėti.

Sėkmingai pasibaigusių gaudynių „Mano saugos“ keturkojai turėjo nemažai. Prieš trejetą metų būtent šunys padėjo sulaikyti narkomanus, o viename policijos komisariate kažkam išdaužus langą, vokiečių aviganiai nusekė karštais pėdsakais ir pričiupo chuliganus.

Vilniaus pašonėje šunys bei su jais dirbantys šeimininkai prižiūri apie 400 objektų. Vaclav ir Aleksandr pasakojo, kad Nemenčinėje šį saugos tarnyba turi autoritetą ir prie to akivaizdžiai prisidėjo šunys. Galbūt dėl to pastaraisiais metais rimtų susigrūmimų su nusikaltėliais Nemenčinėje nėra buvę.

Puolimas – šeimininko valioje

Tris dešimtmečius kinologų dirbantis Vaclav turi ilgametę darbo patirtį saugos tarnybose. Jis primena esminę kinologų taisyklę: „Profesionalūs šunys turi dirbti ir gyventi su tuo pačiu žmogumi. Neįmanoma pasiimti šuns kaip ginklo ir eiti į tarnybą. Jis neklausys, rodys savo charakterį ir, svarbiausia, negins. Besąlyginiai šuns refleksai bus kitokie“.

Dėl to saugos ekipažai iš Nemenčinės į iškvietimus objektuose visada važiuoja su šunimis.

Argo šeimininkas Vaclav savo augintinį apibūdina kaip sunkiai pasidavusį dresūrai, mat  vokiečių aviganiai būtent taip demonstruoja „gerą nuomonę“ apie save. Tačiau  neprognozuojamo elgesio iš kinologo šuns tikrai nesulauksite.

„Ar šuo puls žmogų, priklauso nuo šeimininko duotos komandos. Kad reikia imtis veiksmų, aviganis dažnai supranta iš mūsų elgesio. Jei su teritorijoje esančiu pašaliniu asmeniu bendraujame draugiškai, šuo niekada nepuls. Priešingu atveju – visada gins“, – tikino saugos darbuotojas.

Veikia prevenciškai

Kinologai pastebi, kad maždaug 90 procentų visų tarnyboje pasitaikiusių atvejų šunys veikia prevenciškai.

Pamatę šunimi „ginkluotą“ saugos darbuotoją, priešintis nustoja net masinių muštynių dalyviai.

„Nuo mūsų nėra pabėgęs nė vienas nusikaltėlis, nes bėgti nuo šuns beprasmiška. Apžiūrint teritoriją šuo visada eina priekyje ir jei joje yra pašalinių žmonių, šie neliks nepastebėti. Pagal augintinio elgseną iškart suprantame, ar teritorijoje esame ne vieni“, – pasakojo kinologai.

Gavę komandą sekti pėdsakais, šunys juos užuodžia kilometro spinduliu. Žmogaus kvapą pagal likusį molekulių šleifą šie vokiečių aviganiai užuodžia maždaug 150 m atstumu.

Saugos darbuotojai su savo augintiniais Nemenčinėje gerbiami ne tik dėl profesionalumo. Tai vienas seniausiai dirbančių tarnybos ekipažų, puikiai pažįstančių Nemenčinės gyventojus ir apylinkes.

„Mano sauga“ informacija ir nuotr.