2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Šuns diena griovė stereotipus

Balandžio 24 d., sekmadienį, Vilniuje, Trakuose, Šakiuose, Kėdainiuose ir Šiauliuose praūžė pirmą kartą organizuota Šuns diena. Ši diena švenčiama JAV, Vokietijoje, Suomijoje ir kitose šalyse, o nuo šiol, Lietuvos kinologų draugijos iniciatyva, kasmet bus minima ir Lietuvoje.

 

Vilniuje keturkojai karaliavo nuo pat ryto

Sekmadienį Vilniaus gatvėse, kavinėse ir net prekybos centre GO 9 keturkojai karaliavo nuo pat ryto – šventės dalyviai savo šeimininkus entuziastingai vedė į pirmuosius Šuns dienos renginius. O jų tikrai netrūko!

Vieni traukė į „Švaros akciją“ vilniečių ir miesto svečių pamėgtame Bernardinų sode, kur jaunieji kinologijos savanoriai dar kartą priminė, kad šeimininkai privalo susirinkti savo augintinių ekskrementus.

Kiti rinkosi į ekskursijų organizatoriaus Vivid Vilnius pirmą kartą Lietuvoje surengtą teminę ekskursiją apie šunis „Šuniškų pėdelių keliais” ir, vedami mopsės Bellos bei profesionalios gidės Lauros, gausiu būriu vinguriavo po siauras Vilniaus senamiesčio gatveles. O labiausiai „pažengę” keturkojai traukė į vienintelį Vilniuje šunims draugišką prekybos centrą GO 9, kur laikė „Miesto šuns” testą.

Nuo vidurdienio šventė persikėlė į pievą prie Baltojo tilto, kur augintinių ir jų šeimininkų laukė dar daugiau aktyvių pramogų.

Pagrindinėje aikštelėje keturkojams buvo parengtos net trys trasos. Pirmoji – pagundų kelias. Šuo turėjo nubėgti pas trasos pabaigoje laukiantį šeimininką, nesusigundydamas trasoje esančiais maisto pilnais dubenėliais ar žaisliukais.

Greičiausiai pagundas įveikė mišrūnas Jankis su šeimininke Marta. Antroji trasa – keturkojų greičio išbandymas „Šunų ralis“. Jame greičiausia buvo čekoslovakų vilkšunė Atika su šeimininke Aiste. Na, o „Olimpinę trasą“ tiksliausiai įveikė Joana su Labradoro retrivere Kia. Beje, Kia yra terapinis šuo, aktyviai besidarbuojantis su Kaniterapijos asociacija.

Pertraukėlėje tarp šių rungčių į dangų pakilo „Šuns dienos“ aitvaras – šuo Skipis. Tai Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centro linksmieji personažai, berniukas Benas ir jo augintinis Skipis, kurie kiekvieną savaitę skuba pas vaikus į mokyklas mokyti gražaus elgesio su gyvūnais.

Pievoje prie Baltojo tilto Mokymo centras įrengė didžiulę palapinę, kur jaunieji šventės dalyviai kūrybinėse dirbtuvėse galėjo kurti suvenyrus, sužinoti daug naujo apie šunis.

Šventės dalyviai taip pat galėjo išbandyti Lietuvoje sparčiai populiarėjančią sportinę pramogą – bėgimą su šunimis, ir sudalyvauti simbolinėje 3 kilometrų bėgimo su šunimi distancijoje.

O šventinę programą baigė popietinis pasivaikščiojimas šuniškų pėdelių keliais su Vivid Vilnius, kurio metu šunys galėjo socializuotis, o jų šeimininkai – pasiklausyti įdomių istorijų apie šunis Vilniuje.

Daug šunų mylėtojų su savo augintiniais ir draugais leido laiką miesto kavinėse – „Šuns dienos“ idėjai pritarė daugiau kaip 70 sostinės kavinių. Šventės proga nuolaidas taikė nemažai šalies veterinarijos gydyklų.

Šunys ir jų šeimininkai laužo stereotipus

Pirmą kartą Lietuvoje švenčiama Šuns diena šurmuliavo ne tik sostinėje – prie gražios iniciatyvos noriai prisijungė ir Trakai, Kėdainiai, Šakiai, Šiauliai, kur šunų mylėtojai noriai dalyvavo šventei skirtuose renginiuose. Šventės organizatoriai įsitikinę, kad Šuns diena kasmet įtrauks vis daugiau Lietuvos miestų ir miestelių, o ateityje gal net bus įtraukta į valstybinių švenčių sąrašą, kaip tai yra Suomijoje.

Šuns dienos renginiai atsargiai į keturkojus draugus žiūrinčiai visuomenės daliai dar kartą parodė, kad šunys nėra nei grėsmės, nei netvarkos šaltinis. Šventėje prie Baltojo tilto, į kurią susirinko gausus būrys keturkojų ir jų šeimininkų, visi puikiausiai sutarė.

Sekmadienį šunims savo duris plačiai atvėrusios kavinės irgi pasisėmė tik geriausių emocijų. Vivid Vilnius organizuotose ekskursijose su šunimis, į kurias susirinko įvairaus amžiaus, veislių ir socializacijos įgūdžių turintys šunys – visų nuotaika buvo puiki. Maloniai nustebino ir aplinkinių reakcija į Vilniaus gatvėmis pėdinančių keturkojų „armiją” – žmonės džiaugėsi draugiškais šunimis.

Šventei besibaigiant, lyg burtų lazdele mostelėjus, kinologijos savanoriai akimirksniu supakavo visą įranga, išardė palapines ir paliko švarutėlę pievą, be menkiausios šiukšlės. Net neįtartum, kad prieš kelias akimirkas čia šurmuliavo šimtai žmonių ir beveik tiek pat keturkojų augintinių.

Laura Kirvelytė-Vasiliauskė

Guodos Kavaliauskaitės nuotr.

Post scriptum: Šventėje Vilniuje taip pat dalyvavo Valų korgių mėgėjų klubas, Lietuvos dobermanų mėgėjų klubas, Lietuvos samojedų klubas, Landsyrų klubas, Biglių klubas, „Top dogz“ klubas, gyvūnų globos organizacijos ir dresūros mokyklos.

Šventę rėmė sveikos šunų mitybos ekspertas Lietuvoje Royal Canin. Renginio informacinis rėmėjas – Delfi.lt.

Renginio partneris – šunų dresūros mokykla „Urban Dog“. Prie šventės prisidėjo ir šuniukų darželis „HaČiko“, „Stylish paw“, Reksas, Rozetės.lt, 4 dogs, Jakovo veterinarijos klinika ir kiti bičiuliai – ačiū visiems!

 

Laura Kirvelytė-Vasiliauskė

Guodos Kavaliauskaitės nuotr.