2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Prancūzų buldogai

Prancūzų buldogai vadinami mažaisiais molosais. Ir išvaizda, ir charakteriu šie šunys iš tikrųjų primena didingos molosų šeimos atstovus, bet drauge jie yra vieni iš gražiausių dekoratyvinių šunų.

Prancūzų buldogų kilmė iki šiol nėra aiški. Prancūzai linkę tvirtinti, kad pirmieji šunys buvo išvesti būtent Prancūzijoje, kergiant vietines šunų veisles (mopsus, grifonų brabansonus). Anglai tuo tarpu teigia, kad šie šunys išveisti Anglijoje kaip miniatiūrinė tradicinių anglų buldogų atmaina.

Kad ir kaip ten būtų, šiandien pasaulio šunų mylėtojai turi galimybę pasirinkti puikų augintinį: nedidelio ūgio, tvirtą, protingą, išskirtinės išvaizdos, žaismingo charakterio šunį.

Keletas istorinių faktų

Pirmieji rašytiniai liudijimai apie prancūzų buldogų veislę pasirodė 1632 metais. Vėliau jų portretų vis dažniau buvo galima pamatyti Europos aristokratų dvaruose. Pirmoji prancūzų buldogų paroda įvyko 1903 m. Paryžiuje, joje dalyvavo 51 šuo, po to ši veislė gana greit paplito pasaulyje.

Nors Prancūzijos kinologai gali pasigirti puikiais prancūzų buldogais, tačiau pirmaujančias vietas tarp geriausių veislės atstovų užima Danijos, Olandijos, Vokietijos ir Italijos kinologų išvesti „prancūziukai“. Olandijos prancūzų buldogų veislynas „De la Parure”, ko gero, yra vienas garsiausių Europoje, jame gimė ne viena čempionų karta.

Tarptautinė kinologų federacija patvirtino prancūzų buldogų standartą 1998 metais, priskyrė ją IX grupei (Nr. 101).

Šeimos šuo

Prancūzų buldogas yra patikimas šeimos šuo. Kas nors kartą bendravo su „prancūzu“, liks visą gyvenimą juo sužavėtas, o įsigijęs, supras, kad geresnio keturkojo draugo negali būti. Tai šuo, turintis humoro jausmą, lengvai prisitaikantis prie įvairių gyvenimo sąlygų.

Kai kas linkęs abejoti, ar gali buldogai, turėdami tokią trumpą, mažą nosį, normaliai kvėpuoti. Nereikėtų baimintis, nes nosis jam visiškai netrukdo lengvai kvėpuoti net ir po fizinio krūvio. Aišku, šiuos šunis, kaip visus trumpanosius, reikia saugoti nuo perkaitimo. Būtent nosies forma, nuo kurios į šalis per snukutį krenta 2-3 nedidelės raukšlės, gana didelės ausys ir gyvybe spindinčios akys suteikia prancūzų buldogui nepaprasto žavesio.

Prancūzų buldogai, nors nedidelio ūgio, bet yra drąsūs ir stiprūs, kad galėtų pagelbėti šeimininkui bėdoje, taip pat meilūs, linksmi ir energingi, lengvai dresuojami. Todėl nedidukai buldogai puikiai jaučiasi daugiabučiame name ir vienkiemyje, erdviame ir mažame bute.

Prancūzų buldogai Lietuvoje

Lietuvoje prancūzų buldogai žinomi, tačiau į mūsų kraštą jie atkeliavo palyginti neseniai. Tik 1980 m. į Lietuvą buvo atvežti pirmieji šunys, kurie davė pradžią lietuviškiems prancūzų buldogams. Daugelyje kilmės dokumentų galima rasti šiuos vardus: ŽOFLIN IKA (sav. Pruss), BONA (sav. Arlauskienė), ARBI-VIVA (sav. Račiūnas), ABBA (sav. Manžinskaitė), GIJA-GIVA (sav. Rastenis), BOJA (sav. Matulis) ir LORD. Labiausiai norėtųsi paminėti ŽOFLIN-IKA, kurios palikuonių vardus galima rasti tarp Lietuvos prancūzų buldogų čempionų.

Pirmasis prancūzų buldogas, 1992 m. užregistruotas Lietuvos šunų veislių knygoje, buvo patinukas ATOSS (sav. L. Potapienė). Jis tapo pirmuoju Lietuvos prancūzų buldogų čempionu.

Lietuvos prancūzų buldogų ir mopsų mylėtojų klubo prezidentė Regina Vaitkunskienė apie prancūzų buldogų mylėtojų veiklą: „Specializuotas prancūzų buldogų ir mopsų mylėtojų klubas veikia daugiau kaip 10 metų. Susikūrus klubui, prancūzų buldogai ir mopsai mūsų šalyje tapo populiaresni. Prancūzų buldogai kaip veislė Lietuvoje buvo žinomi, bet aktyviai veikiant klubui, jie tapo dar labiau mėgiami ir vertinami. Mūsiškai „prancūziukai“ tapo reklamų personažais, buvo filmuojami įvairioms TV laidoms, epizodiškai pasirodydavo vaidybiniuose filmuose.

Klubui pradėjus organizuoti specializuotas parodas, į jas teisėjauti buvo kviečiami žinomi veislės specialistai iš užsienio ir Lietuvos. Kasmet klubas pasipildo vis naujais, perspektyviais šunimis, arba gimusiais mūsų šalyje, arba atvežtais iš užsienio veislynų: DU CHAMPAGNE (Vengrija), BOCAGUAY (Ispanija), V.D. ESTREECHTENEERKES (Olandija), DAULOKKE‘S (Danija), IZ PALEVYH BULDOGOV (Rusija)“.

Pirmasis smėlio spalvos prancūzų buldogas, vardu ARMANI, į klubą atkeliavo 2004 m. iš Rusijos, o pirmas baltas su smėlinėmis dėmėmis prancūzų buldogas, registruotas klube, yra ETUAL FLAMBE BRANDY (sav. R.Ruzgienė).

Lietuvos prancūzų buldogų ir mopsų mylėtojų klube yra vienas tarptautinis čempionas – ELIT BRENDIS MEDAUS KVAPAS (sav. R.Vaitkunskienė). Šis prancūzų buldogas, gimęs Lietuvoje, yra daugkartinis Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Rusijos tarptautinių parodų nugalėtojas. Jis nusifilmavo vaidybiniame filme „Colett“, kur atliko garsios prancūzės kino žvaigždės, rašytojos ir žurnalistės, aktorės Colett (Gabriele Sidony) mylimiausio prancūzų buldogo Tobio vaidmenį.

Klubo čempionai yra šie šunys: LT, LV, EST, BALT, RU, PL čempionas ELIT BRENDIS MEDAUS KVAPAS (sav. R.Vaitkunskienė); LT, LV, EST, BALT, RU čempionas ALDO V.D. ESTREECHTENEERKES (sav. M.Starkus); LT čempionas DESIRE MEDAUS KVAPAS (sav. I.Čingienė).

Pirmasis smėlio spalvos prancūzų buldogas, vardu ARMANI, į klubą atkeliavo 2004 m. iš Rusijos, o pirmas baltas su smėlinėmis dėmėmis prancūzų buldogas, registruotas klube, yra ETUAL FLAMBE BRANDY (sav. R.Ruzgienė).

Gausiausia prancūzų buldogiukų vada mūsų krašte gimė 2004 m. veislyne BOJI – tada kalytė išnešiojo 11 šuniukų. Antra pagal gausumą vada gimė 2006 m. veislyne TRIUMFO ARKA, kai kalytė atsivedė 9 „prancūziukus“. Beje, tai buvo  pirmoji vada, kurioje gimė visų prancūzų buldogams galimų spalvų šuniukai.

Lietuvos prancūzų buldogų ir mopsų mylėtojų klubo inf. ir nuotraukos