2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Basethaundas

Basethaundas – tai šuo, sukurtas medžioti apatine uosle, prie puikių darbinių savybių turintis dar ir komišką išvaizdą. Ilgas, tarytum būtų dviejų šunų tandemas, su triskart ilgesnėm, nei įprasto šuns ausimis ir penkiais dydžiais didesniu raukšlėtos odos „paltu“. Šį komišką portretą išbaigia neapsakomai liūdnos akys…

Tačiau basethaundas tikrai nėra liūdnas šuo. Priešingai, nei mano daugelis, jis yra labai aktyvus ir gyvas šuo. Basethaundui nepakaks 15 minučių pasivaikščiojimo, jis gal ir nelėks kaip ristūnas (veislė tobulinta medžioti pėsčiomis), bet lengvai įveiks ilgesnius, nei jūs pajėgiate, atstumus. 10-15 kilometrų pasivaikščiojimas tikram basetui tik malonumas, o grįžęs namo po tokio „mociono“, jis vis vien pasiprašys planuoto vakarinio pasivaikščiojimo.

Kaip visi skalikai, basethaundai turi gražų, melodingą ir ne pagal jų dydį žemą balsą. Taip pat kaip visi skalikai jie draugiški žmonėms ir naminiams gyvūnams. Puikiai sutaria su vaikais. Elgiasi su jais kaip su auklėtiniais. Yra be galo kantrūs tampymams už ausų ir „landžiojimams“ į nasrus. Tai nuostabūs šeimos šunys.

Gerai išauklėtas basetas nesukelia nepatogumų laikant bute, su sąlyga, kad gauna bent vieną ilgesnį pasivaikščiojimą per dieną. Priešingu atveju jis linkęs tukti, o jaunas basetas gali išeikvoti savo energiją grauždamas baldus ar kitus namų apyvokos daiktus.

Basetai nuo seno buvo laikomi gaujomis, todėl nepratintas būti vienas, šis šuo sunkiai ir dažnai labai garsiai „pakelia vienatvę“.

Šios veislės šunims reikia šeimos, kurioje, kad ir pakaitomis, bet ilgesnį laiką namie būtų žmonės. Basetas laimingas ten, kur jo žmogus. Jis labai prieraišus. Jei jūs sode, basetas deginasi ant takelio, jei jūs gamtoje, jam tinka palapinė, jei svečiuose, tyliai knarkia po stalu, padėjęs galvą ant jūsų pėdų. Jeigu grybaujate – puiku, medžiojate – jūsų basetas laimingiausias šuo.

Nepaisant medžioklės paskirties, tai nuostabus kompanionas. Tiesa, jo prigimtis gali sukelti ir nepatogumų. Jis vargu ar sugebės abejingai praeiti pro kokį nustipusį peliuką ar išverstą šiukšlių konteinerį. Bet juk tam yra dresūra…

Basethaundas nuostabus šuo aktyviam šeimininkui, turinčiam gerą humoro jausmą. Dauguma basetų dievina keliones automobiliu. Jie taip pat dievina komfortą ir skanų maistą, nors, kita vertus, paprasčiausiai – maistą. Basetas niekada negulės ant žemės, jei yra galimybė užsiropšti ant sofos, niekada nepadės galvos ant grindų, jei gali padėti ant pagalvės… Komforto jausmas jiems įgimtas, o tai gali sukelti nepatogumų, jei neturite savyje noro susigyventi su tokiu šunimi.

Lietuvos šunų parodose basethaundų nebūna daug. Tačiau jie dažni laimėtojai, jei tik dalyvauja. Na, kas gali nepastebėti šio užsisvajojusio gražuolio, įsisupusio į per didelį paltą…

Basethaundas yra universalus. Pažinęs šios veislės šunį, pažįsti TIKRĄ ŠUNĮ, su visomis dorybėmis ir juokingomis ydomis, su prigimties slėpiniais ir tikra šuniška ištikimybe. 

Išsamus basethaundų veislės standartas: www.fci.be
Veislyno „Varnalėša“ nuotr.