2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Šunų hendlingo teorija ir praktika

Būkime kartu: nuo parodos durų iki garbės pjedestalo, – sakė hendlingo specialistas, tarptautinis teisėjas Vitalyi Belskyy.

Kartu su LKD Mokymo centru birželio 3-5 d. Vilniuje V. Belskyy surengė hendlingo mokymus šunų augintojams.

Seminaro išvakarėse ne tik gimtojoje Ukrainoje, bet ir kitose šalyse mokymus dažnai vedantis V.Belskyy pasidalijo savo patirtimi ir su LKD teisėjais.

Pirmąją mokymų dieną V.Belskyy supažindino klausytojus su šunų hendlingo teorija: hendlerio teisėmis ir pareigomis, šunų demonstravimo kultūra ir pagrindiniais principais.

Kalbėjo apie tai, ką hendleriui būtina žinoti (pradedant šuns registracija į parodą ir baigiant finaliniais parodos konkursais).

Atskleidė pagrindinius sėkmingo darbo su šunimi principus: kaip taisyklingai dirbti su šunimi, pirmą kartą dalyvaujančiu parodoje; kaip tęsti šuns karjerą.

Kalbėjo ir apie psichologinius šuns demonstravimo aspektus, pateikė savo ilgametės patirties pavyzdžių ir atskleidė hendlingo niuansus iš šunį vertinančio teisėjo ir šunį demonstruojančio hendlerio pozicijų.

Taip pat nepamiršo gyvūnų gerovės, sąžiningos konkurencijos ir kitų šunų parodos niuansų.

Kitos dvi seminaro dienos buvo skirtos praktikai – dalyviai mokėsi demonstruoti savo šunis, pajuto „kitokio hendlingo“ skonį, demonstruodami kitų seminaro klausytojų šunis.

Praktika prasidėjo nuo ringo pavadėlių aptarimo, zoopsichologijos niuansų, judesių šlifavimo ir tęsėsi statant šunis prieš veidrodį.

Daug laiko buvo skirta ir šuns judesiams, ir stovėsenai. Buvo išbandyti įvairūs stovėsenos stiliai, metodai, demonstravimo būdai (nuo laisvos šuns stovėsenos iki „sumodeliuotos“ rankomis).

„Šunų parodose nesu naujokė. Ne kartą ėjau į ringą su savo Duniu ar kitais samojedais, bet kai praktinėje seminaro dalyje reikėjo išeiti į improvizuotą ringą, jaučiausi kaip per valstybinį egzaminą. Taiklios ir griežtos specialisto pastabos, reikalavimas šlifuoti judesius, kol jie pavyks,  draugiški „likimo draugų“ patarimai – per tris mokymų dienas patyriau labai daug naujų dalykų“, – sakė samojedų veisėja Dalia Mickienė.

Berno zenenhundų savininkė Ana Menčiūnienė savo socialinėje paskyroje apie V.Belskyy mokymus parašė taip: „Pasakysiu trumpai: buvo verta. Tai neįkainojama informacija ir patirtis“.

A.Menčiūnienės nuotr.