2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Faraonų šunys

Seniausias istoriniuose šaltiniuose minimas naminis šuo yra faraonų šuo. Kad tai tiesa, liudija archaiškas diskas, kuriame pavaizduoti du šunys, medžiojantys gazeles. Gali būti, jog tai viena iš žaidynių, vykusių 4000 m. prieš Kristaus gimimą, dalis…

 
Mokslininkų nuomone, faraonų šunys galėjo kryžmintis su įvairiais šuninių (Canidae) genties gyvūnais, sakykime, elegantiškos išvaizdos Canis Doerdelis bei grakščias kojas turinčiais dykumų vilkais (Canis Lupaster), taip pat ir su stačiaausiais ilgasnukiais laukiniais Egipto šunimis.

1935 m. Egipte, vakarinėje Cheopso piramidės dalyje, Harvardo universiteto archeologas Džordžas Raisneris aptiko antkapį, kuriame buvo pavaizduotas šuo. Jis perskaitė antkapio žodžius: „Šuo, vardu Abuwtiyuw, kuris buvo jo didenybės sargas“. Tai rodo, kad savo šunis Egipto valdovai mylėjo ir vertino.

Kurdamiesi Maltos ir Gozo salose netoli Italijos krantų, egiptiečiai laikėsi savų tradicijų. Jie stengėsi, kad ir jų mylimi šunys išliktų nepakitę. Šio principo laikėsi kone 5000 metų. Dabar faraonų šunys laikomi nacionaline Maltos šunų veisle, maltiečiai juos veisė ir augino triušių medžioklei, namų apsaugai. Vadino šiuos šunis Kelb-tal-Fenek, arba triušiniais šunimis.

Faraonų šunys priskiriami primityviųjų šunų grupei (kaip Cirneco dell’ Etna, Podenco Ibicenco, Podenco Canario, Podengo Portugues). Tačiau anatomiškai, o ir savo būdu, faraonų šunys  artimesni kurtams. Gali būti, jog faraonų šunų gimtinė yra Nilo pakrantės, tačiau ženklai, rasti ant šventyklos sienų, griauna ir šią versiją. Panašių šunų būta Sacharoje, Viduržemio jūros salose  ir dabar sutinkami primityviųjų kurtų palikuonys, labai panašūs į tesem. 

1930 m. pirmas faraonų šuo buvo atvežtas į Didžiąją Britaniją, 1967 m. – į Jungtines Amerikos Valstijas, kur po trejų metų susikūrė Amerikos faraonų šunų mylėtojų klubas (PHCA). 1984-aisiais faraonų šunų veislė įregistruota Amerikos kinologų klube, tuomet jie buvo priskirti kurtų grupei. Tik 1975 m. šią archaišką šunų veislę pripažino Tarptautinė kinologų federacija (Nr. 248). Ir nors faraonų šunys pateko į V grupę kaip primityvieji šunys, iki 1999 m. jie buvo kurtų grupėje.

Parodų ringuose

Didžiausią patirtį veisiant ir populiarinant faraonų šunis mūsų krašte sukaupė vilniečių Mackevičių šeima. Pirmą kartą faraonų šunų porelę Auksė Mackevičienė pamatė Tarptautinėje šunų parodoje Varšuvoje. Šie šunys pakerėjo, ten pat parodoje ji susipažino su faraonų šunų veisėja Anette Bystrup iš Danijos (Nofretete veislynas) ir užmezgė pirmuosius svarbius ryšius.

1998 m. Suomijoje, Jarmo Vuorinen veislyne „Scheik’ s“, A.Mackevičienė įgyvendino savo svajonę – įsigijo Scheik’s VANESSA MAE, kuri tapo LT J CH, LT ir LV čempione. Būdama penkerių metų Vanesa sulaukė pirmosios vados, šuniukų tėvas buvo HEIDISOTIS AMENHOTEP, įsigytas Rusijoje. Vanesos jau nebėra, bet jos atsivesti šuniukai ne tik džiugina naujus šeimininkus, bet ir pelno parodų laurus. Mackevičių veislyne iš viso jau gimė 5 faraonų šuniukų vados.

Mackevičių šunų titulų vardijimas užimtų daug laiko, todėl paminėsime tik svarbiausius. Patinukas Heidi Sotis AMENHOTEP tapo LT ir LV čempionu, EU W’04. Daugiausia parodų ringuose pasiekė Apis Ra Gintariniai namai ir Aiša Nefertitė Gintariniai Namai – abudu tapo interčempionais.

Nors Mackevičių šunys turi daug titulų ir gerai žinomi daugelyje šalių, savo veislyno „kertiniu akmeniu“ jie laiko legendinį faraonų šunį Farao Anubis Ramzes, Vanesos „tėtį“. Jo dėka ir atsirado visas pulkas aukščiausios klasės faraonų šunų.

Šeimos šunys

„Faraonų šunys nelepūs ir neišrankūs gyvenimo sąlygoms ar maistui. Jie stiprios sveikatos, išgyvena apie 12 metų, bet subręsta vėlai, būdami 3-4 metų, – sako faraonų šunų veisėja A.Mackevičienė. – Auklėjant faraonų šunis reikia nepamiršti, kad iš prigimties jie yra kurtai, medžiodami gali „apkursti“ ir nebegirdėti komandų. Su augintiniais man visada įdomu bendrauti, su jais nebūna nuobodu.“

Šie šunys mėgsta draugiją, todėl smagiau jaučiasi gyvendami keliese. Jie delikatūs ir švelnūs žmonėms, o ypač vaikams. Loja, kai nori ką nors pranešti, tačiau be reikalo neskalija. Jie taikūs ir protingi. Nors iš prigimties nėra geri plaukikai, suaugę, lengvai išmoksta plaukti ir net nardo.

Unikalu, kad džiaugsmo akimirkomis faraonų šunys šypsosi, o susigėdusiems kartais parausta ausys ir nosis.

Atkreiptinas dėmesys į tą faktą, kad faraonų šunys puikiausiai dresuojami paklusnumo komandų (stereotipas apie nevaldomą kurtą šiuo atveju netinkamas).

„Turime gyvą įrodymą: mūsų veislyno šunys puikiai išlaikė dresūros egzaminus, pavyzdžiui, Davies Princ, kurio savininkas yra vilnietis  Rokas Černiauskas, džiaugiasi savo augintinio paklusnumu. Alma Simutienė iš Kauno rajono su mūsų išveistu „faraonu“ taip pat sėkmingai lanko dresūros užsiėmimus,– tvirtina A.Mackevičienė. – Rygoje gyvenantis mūsiškis „faraonas“ yra išmokytas ieškoti po griuvėsiais žmonių. Kaip medžiokliniai šunys faraonai dar išskirtiniai tuo, kad medžioja akimis, uosle ir klausa – šią naujieną apie jų klausą sužinojau seminare Viborge (Rusija). Seminarą vedė garsi tarptautines kategorijos ekspertė ir ilgametė faraonų šunų tyrinėtoja suomė Raisa Savander“.

Berods, dar ne visos faraonų šunų paslaptys atskleistos. Atkeliavę per tūkstantmečius iki mūsų, jie nepaliauja stebinti. Šie šunys yra mūsų gyvenimo palydovai ne perkeltine, o tikrąja šių žodžių prasme.

A.Mackevičienės asmeninio albumo nuotr.