2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Šunų draudimas – brandžios visuomenės požymis

Apdrausti savo augintinius, o ypač kilmingus, pasaulyje gana populiaru. Tuo tarpu Lietuvoje tokias draudimo paslaugas siūlančių bendrovių tėra keletas, ir priežastis gana paprasta: maža rinka. Tačiau neseniai sulaukėme patrauklaus pasiūlymo dalyvauti bendrame projekte, kai šunys būtų draudžiami per Lietuvos kinologų draugiją.

„Specialus draudimas šunų augintojams per LKD jau seniai kirbėjo mūsų galvose, bet tik dabar tam atėjo tinkamas metas. Mes tikime, kad kartu su LKD sukursime labai patrauklų ir gerą draudimo produktą“, – sako Giedrius Čiurinskas, „Colemont draudimo brokeris“ generalinis direktorius.

Apie draudimo subtilybes – pokalbis su G. Čiurinsku.

 


Baltijos šalyse tarp naujų, nestandartinius draudimo produktus siūlančių, bendrovių dažniausiai nurodomas „Colemont draudimo brokeris“. Kokius naminių gyvūnų draudimo variantus jūs galite pasiūlyti ir kuo jie skiriasi nuo kitų bendrovių siūlomų produktų?

Mūsų siūlomi draudimo produktai skiriasi tuo, jog mes specialiai juos sukuriame ir pritaikome klientui. Dažniausiai šiame procese dalyvauja ir pats klientas. Specialus draudimas šunų augintojams per Lietuvos kinologų draugiją (LKD) jau seniai kirbėjo mūsų galvose, bet tik dabar tam atėjo tinkamas metas.

Mes tikime, kad kartu su LKD sukursime labai patrauklų ir gerą draudimo produktą. Šio draudimo apsauga bus kokybiška, administravimas labai paprastas, o draudimo įmokos gerokai mažesnės, palyginti su tuo, ką šiandien šunų augintojai gali įsigyti Lietuvos rinkoje.

Nuo kokių rizikų siūlote drausti augintinius? Tradiciškai draudimo bendrovės mums siūlo šias draudimines rizikas: gamtinių jėgų, neužkrečiamų ir užkrečiamų ligų, traumų, ugnies, gaisro, vagystės ar trečiųjų asmenų padarytos žalos, išorinio poveikio.

Tai priklausys nuo Lietuvos kinologų draugijos narių  poreikių, pageidavimų ir finansinių galimybių. Be jūsų išvardytų rizikų, dar paminėčiau šuns vertės praradimo riziką bei akcentuočiau civilinės atsakomybės draudimo, įskaitant ir neturtinę (moralinę) žalą, svarbą.

Manau, daugiausia koncentruosimės į gydymo išlaidų ir civilinės atsakomybės draudimo rizikas.

Civilinės atsakomybės draudimas, mano supratimu, yra ypatingai svarbus, nes iš nukentėjusiųjų trečiųjų asmenų šunų augintojai gali gauti šimtatūkstantines ar net milijonines pretenzijas. Įsivaizduokite, kokios žalos galėtų pareikalauti šuns sužaloto vaiko tėvai, jei sužalojimas būtų ilgalaikis ir vizualus, arba jei net vaikas taptų neįgaliu?

Manau, kad tokios pretenzijos suma būtų milžiniška. Šiuo atveju neapsidraudusiam šuns augintojui tektų labai didelė finansinė našta, nes reikėtų atlyginti ne tik nukentėjusiojo gydymo, priežiūros išlaidas, bet ir prarastas būsimas pajamas, moralinę žalą. Beje, Lietuvos teismai jau šiandien priteisinėja šimtatūkstantines moralines žalas dėl žmogaus sveikatos sutrikdymo.

Todėl labai svarbu ne tik turėti civilinės atsakomybės draudimą, bet ir turėti draudimą su pakankama draudimo suma, pavyzdžiui, ne 50.00, o 500.000 litų.

Manau, apie tai daugelis paprasčiausiai nesusimąsto. Be to, didesnėmis sumomis apdrausti savo civilinę atsakomybę Lietuvoje yra pakankamai sudėtinga, nes draudikai kol kas prisibijo tai daryti.

Ar drausite ir paprastus šunelius, neturinčius kilmės dokumentų, nepriklausančius jokiam šunų mylėtojų klubui?

Jeigu drausime tik gydymo išlaidas ir civilinę atsakomybę, apdrausti bus galima ir paprastus šunelius. Problema dėl nekilmingų šunų kiltų, prireikus apdrausti jų mirtį ar vagystę, kuomet reikėtų nustatinėti tokio šuns vertę.

Kilmingų šunų kaina kartais prilygsta gero automobilio kainai. Ar šių šunų savininkams pasiūlysite kokį nors išskirtinį draudimą?

Dabar yra noras pasiūlyti draudimo produktą, kurio apimtis ir kaina būtų prieinama daugeliui šunų augintojų. Be abejo, brangių šunų savininkai savo augintinius turės galimybę apsidrausti atskirai, o gal net tam sukursime atskirą draudimo paketą.

Jei laikytume šunų veisimą verslu, ar pasiūlysite draudimą ne atskiram šuniui, o visam šunų veislynui (verslui)?

Mūsų pasiūlytas produktas turės tikti tiek paprastam šuns augintojui, tiek ir veislynui. Civilinė atsakomybė dėl šuns padarytos žalos bus apdrausta tiek veislyno, tiek paprasto augintojo atveju. Kalbant apie veislyno, kaip įmonės (verslo), padarytą žalą klientams ar tretiems asmenims, tokiu atveju reiktų draustis atskiru veislyno profesinės civilinės atsakomybės draudimu.

Prieš draudžiantis rekomenduočiau paskaičiuoti ir atsakyti į klausimą, ar dėl mano, kaip veislyno, veiklos gali atsitikti žala, kurios dydis gali būti kritinis veislyno verslui. Jei maksimalią žalą, kurią, jūsų manymu, jūsų veislynas gali padaryti tretiems asmenims, galite įstengti atlyginti, tuomet draudimo nereikia.

Lietuvos kinologai su savo augintiniais dažnai vyksta į tarptautines šunų parodas užsienyje – ar bus įmanomas specialus draudimas, kad be didelių komplikacijų ir biurokratinių keblumų būtų atlyginta žala nuo nelaimingų atsitikimų, įvykusių ne Lietuvoje?

Taip, draudimas galios ir užsienyje.

Pagal planuojamą projektą šunys būtų draudžiami per Lietuvos kinologų draugiją. Minėjote, kad gerokai sumažėtų draudimo įmoka…

Kaip jau minėjau, dėl gerokai paprastesnio draudimo administravimo mechanizmo per Lietuvos kinologų draugiją, tai yra, centralizuoto duomenų pateikimo, įmokų surinkimo, dokumentų išdavimo, žalų reguliavimo ir, kas  svarbu draudikams,– apdraustųjų kiekio užtikrinimo, draudikai galėtų pasiūlyti gerokai mažesnes draudimo įmokas. Priklausomai nuo projekto apimties, įmokos vienam šuns augintojui gali sumažėti net keletą kartų. Aš manau, kad vienam apdraustajam įmokos galėtų būti nuo 20 iki 100 litų.

Statistiškai daugiausiai naminių gyvūnų apdrausta Švedijoje ir Didžiojoje Britanijoje. Teigiama, kad Švedijoje yra apdraustas kas antras šuo. Kodėl jie taip elgiasi?

Draudimas yra vienas iš subrendusios ir finansine savo ateitimi besirūpinančios visuomenės bruožų. Šiandien mūsų draudimo supratimas ir lygis (Lietuvos draudimo rinkos įtaka BVP) yra apie 5 kartus mažesnė nei Vakarų Europos šalyse. Kalbant apie šunų draudimą, jis turbūt yra keliasdešimt kartų mažesnis.

Pirmiausia, žmogus, apsidraudęs savo, kaip šuns augintojo, civilinę atsakomybę rūpinasi savo saugia finansine ateitimi. Antra, jis rūpinasi visais kitais (visuomene).

Trumpai tariant, draudimas padėtų nukentėjusiajam gauti visavertį gydymą ir sklandų žalos atlyginimą, o šuns augintojui garantuotų didelę finansinę pagalbą ir nesugadintą viso likusio gyvenimo dėl vieno nelaimingo atsitikimo.

Ar jau parengtos šunų draudimo taisyklės? Jei taip, kur galėtume su jomis išsamiau susipažinti?

Šiuo metu aiškinamės poreikius, renkame informaciją apie šunis, augintojus, gydymą ir rinką. Kai tai bus padaryta, kartu su draudiku ir klientu (LKD) parengsime specialias draudimo taisykles ir sąlygas, pritaikytas Lietuvos šunų augintojų poreikiams.

A. Staskevičienė

Post scriptum: Prašome sudalyvauti draudimo bendrovės siūlomoje apklausoje (žr. dešinėje).