2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Auksinės taisyklės vedliams

Jaunųjų vedlių teisėjos Željkos fon Zidar praktinis seminaras sulaukė kaip niekada didelio susidomėjimo, jame dalyvavo pusšimtis vedlių bei įdėmiai visų patarimų klausiusių jų tėvelių.

 

Dar prieš atvykdama į seminarą, bendraujant elektroniniu paštu, teisėja Ž. fon Zidar su malonumu prisiminė savo ankstesnę viešnagę Lietuvoje, tai buvo daugiau kaip prieš šešerius metus.

Tuomet ji negailėjo patarimų, dalijosi savo patirtimi ir žiniomis mūsų dar besisteigiančiam Jaunųjų vedlių klubui. Željka fon Zidar prisiminė, kad tais metais teisėjavo ir jaunųjų vedlių konkursui ir jau tuomet ją nustebino nepriekaištingas mūsų vedlių pasirodymas.

Teisėja juokavo, kad jei ir dabar jaunieji vedliai vis dar tokie geri, išties bus sunku teisėjauti.

Seminarą, kurį vedė garsi Slovėnijos kinologė Željka fon Zidar, sudarė dvi dalys. Pirmoje dalyje teisėja papasakojo apie savo patirtį, pasidalijo mintimis apie ekspertizę ir teisėjavimo principus.

„Dalyvavimas Jaunųjų vedlių konkurse jums ir jūsų šuneliams pirmiausia turi teikti malonumą“, – akcentavo teisėja. Jos manymu, į parodas važiuojame susitikti su bendraminčiais ir draugais. Tokiais draugais, kuriuos suvienijo šunys. Todėl teisėja priminė, kad būtina nepamiršti pasveikinti nugalėtojų, elgtis draugiškai, nes vedliai – ne konkurentai, o draugai.

„Vieną dieną tu esi geriausias, o kitą gal net nepateksi į penketuką, todėl svarbu, kad tai būtų malonu tiek pasirodančiam duetui, tiek būtų gražus reginys visiems aplinkiniams“, – pabrėžė Ž.fon Zidar.

Teisėja papasakojo apie tai, kaip jaunieji vedliai yra mokomi Kinijoje, kad ten vaikai labai atsakingai vertina konkursą. Palygino, kaip visa tai vyksta Jungtinėse Amerikos valstijose bei kitose šalyse.

Taip pat papasakojo, kaip 2008 metais dalyvavo Jaunųjų vedlių klubo prezidentų bei teisėjų suvažiavime Austrijoje, kurioje buvo bandyta sukurti bendras jaunųjų vedlių konkursų taisykles, kuriomis vadovautųsi Europos vedliai.

Tam tikras reglamentas buvo parengtas, tačiau, išsiskyrus šalių atstovų nuomonėms, bendros taisyklės Europos vedliams, deja, taip ir nebuvo patvirtintos.

Teisėja papasakojo apie vedlių kultūrą ir elgesį ne tik ekspertizės ringe, bet apskritai parodoje, ji pabrėžė, kad kiekvienas jų yra pavyzdys ne tik lankytojams, bet ir kitiems parodų dalyviams.

Ž. fon Zidar žodžiais tariant, teisėjas, net žiūrėdamas į dešinę, mato, kas dedasi kairėje, kas vyksta ne tik pačiame ringe, bet ir už jo ribų – vedliai neturi to pamiršti.

Praktinėje seminaro dalyje teisėja komentavo vedliams taikomas taisykles, dalijo patarimus, kaip teisingai parodyti šunis, kaip laikyti rankas bei pavadėlius, atliekant figūras. Ekspertė pakomentavo kiekvieno vedlio darbą ir parodė, ko teisėjas gali tikėtis iš vedlio, draugiško ir malonaus jo elgesio ringe su teisėju ir šunimi.

„Tikiuosi, kad kiekvienas vedlys, įėjęs į ringą, su manimi pasisveikins ir laikysis pagrindinės  „auksinės taisyklės“– neužstos šuns“, – pabrėžė ekspertė.
Pasibaigus seminarui, visi susibūrė prie vaišių stalo, kur vedliai uždavė daug klausimų teisėjai ir  neskubėjo skirstytis.

Jaunųjų vedlių klubas dėkoja Lietuvos kinologų draugijai už pagalbą organizuojant seminarą.

JVK viceprezidentė Augustė Šedytė

Tomos Sireikaitės nuotr.