2020 m. kovo 6-8 d. Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo vyks trys tarptautinės šunų parodos! Kviečiame dalyvius registruotis.

Lietuviškai   |   English
Kontaktai
E.Kinologija

Elektroninė šunų duomenų bazė

Atlikti svarbūs biglių tyrimai

Vasario 1-2 d. Biglių klubo iniciatyva pirmą kartą Lietuvoje bigliams atlikti svarbūs tyrimai.

 

Bigliai buvo tirti dėl genetiškai paveldimo Musladin Lueke Sindromo (MLS).

Bendradarbiaujant su „Jakovo veterinarijos centru“ šunims paimti kraujo mėginiai, kurie išsiųsti į „Laboklin“ laboratoriją Vokietijoje. Tyrimo rezultatai paaiškės iki kovo 1 dienos.

Šiuo metu savanoriškoje tarptautinėje biglių sveikatos duomenų bazėje užregistruoti 1257 šunys, kuriems atlikti MLS tyrimai. Bazėje užregistruoti keli pažeisti šunys, o apie 7 proc. registruotų šunų – MLS nešiotojai, kurie gana paplitę nuo JAV, Australijos iki Europos.

Biglių klubo prezidentė Jolanta Gegelienė sakė, kad „nors Lietuvoje nesame susidūrę su bigliais, kurių požymiai bylotų apie šį sindromą, tačiau pastaruoju metu tarptautinė biglių bendruomenė plačiai  diskutuoja apie šių tyrimų naudą ir svarbą veisiant. Mes taip pat siekiame, kad Lietuvoje būtų veisiami sveiki bigliai, džiaugiamės, kad tokią iniciatyvą palaikė ir klubo nariai“.

Musladin Lueke Sindromas (MLS) yra genetinis sutrikimas, jis būdingas tik bigliams.

Sindromas pasireiškia išoriniais defektais: trumpais išoriniais pirštais (dėl kurių šunys juda it pasistiebę ant pirštų galų), aukštai „įstatytomis“ ausimis, plačia kaukole, siauromis akimis ir itin įtempta oda.

MLS turintys šunys yra nedidelio ūgio, dėl storos neelastingos odos bei raumenų juda tarsi sukaustyti. Nors daugeliu atveju pastebimas normalus, bigliams įprastas temperamentas, tokiems šunims pasitaiko epilepsijos priepuolių, išsivysto artritas.

Ištyrus biglį dėl MLS, išsiaiškinama, ar šuo yra pažeistas, nešiotojas ar neturintis MLS geno.

Atsakingai atliekant veisiamų šunų atranką – neveisiant pažeistų šunų, o nešiotojus veisiant tik su šunimis, neturinčiais mutavusio MLS geno, ši biglių veislės sveikatos problema gali būti lengvai pašalinta.

Biglių klubas, norėdamas užtikrinti gerą Lietuvos biglių sveikatą ir rūpindamasis šios puikios šunų veislės ateitimi, planuoja šiuos tyrimus kartoti.

Biglių klubas, įsteigtas 2006 m., yra biglių veislės mėgėjus vienijanti asociacija, priklausanti  Lietuvos kinologų draugijai.

Klubas šiuo metu vienija per 70 narių visoje Lietuvoje. Kasmet klubas organizuoja įvairius renginius biglių mylėtojų bendruomenei, įskaitant ir klubo parodą, sutraukiančią dalyvių iš įvairių Europos šalių.

Biglių klubo prezidentė Jolanta Gegelienė.
Mob. 8 685 23 430, info@bigliuklubas.lt